Фестивал Томатина в Испания, La Tomatina

Томатина - ежегоден фестивал от 1945 год., последната сряда на август в испанския град Буньол в област Валенсия, бой с домати


Бой с домати в последната сряда на август


Томатина (исп.: La Tomatina) е фестивал, провеждащ се ежегодно от 1945 година, в испанския град Буньол в автономна област Валенсия.

Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради, танци и фойерверки. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля (паея).


Десетки хиляди пристигат на фестивала всяка година

Идват от различни части на света, за да участват в сражение, в което тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.

Томатина

От 20 000 до 40 000 туристи идват на боя с домати и така увеличават неколкократно населението на град Буньол, което е едва 9 000 души.

Местата за преспиване в Буньол са ограничени, което принуждава хората да пропътуват 38 км. от град Валенсия с автобус или с влак.

Като подготовка за мръсната бъркотия, търговците използват огромни найлони и покриват магазините си, за да ги защитят през фестивала.


Описание и какви са правилата на Томатина

В 10:00 часа сутринта Томатина започва. Камиони докарват домати в центъра на града. Доматите идват от Естремадура, където са евтини.

Фестивал Томатина - Испания

Технически фестивалът не започва преди някой смелчага да изкачи двуетажен дървен стълб, покрит с мазнина, и да достигне пушен свински бут на върха на стълба. Това е почти невъможно и никой не успява да достигне бута, но въпреки това боят с домати започва.

След като започне, настава пълен хаос. Всеки се бие за себе си. Всички, които участват, трябва да носят защитни очила и ръкавици.

Фестивал Томатина - Испания

Участниците трябва да смачкват доматите, преди да ги хвърлят. Друго правило е, че никой няма право да хвърля нищо, което може да провокира или нарани някого, като например стъклени бутилки.

Въпреки, че е забранено хората да си късат дрехите, никой не спазва това и постоянно се късат, но само горнате дрехи. След точно един час сражението спира и повече домати не могат да бъдат хвърляни.


Такси на кметството за участие в 'Томатина'

Притиснат от смачкания си бюджет, домакина на годишния фестивал 'Томатина', бе принуден от 2013 год. да наложи такси за участниците.

Фестивал Томатина - Испания

Желаещите ще олекнат с минимум 10 евро за правото да се потопят в размазаните домати. Цената стига до 750 евро, за да се качите на един от 6-те товарни автомобили, които ще докарат 130 тона домати.

5000 безплатни билета са заделени само за жители на Буньол.

Почистване на града след доматената битка се извършва от пожарни камиони, които пръскат улиците с вода, осигурена от римски акведукт.

Властите изглеждат по-заинтересовани да почистят града, отколкото посетителите и хората използват водите на река Буньол да се измият.

Някои жители на града пък използват маркучи и пръскат с тях всички желаещи, за да ги измият. Веднъж след като доматът се полее с вода на силна струя, земята остава чиста, заради киселинноста на плода.