Невероятни факти от психологията ни

Невероятни факти от психологията, които всеки трябва да знае, простички и верни житейски уроци и закони


Простички, но верни житейски закони

Най-големият урок в живота - самият живот!

Нищо не учи така, както го прави собственият ни опит.

Всички човек се смята за рационален и здравомислещ

Но не всичко в живота ни е толкова просто, колкото си мислим.

Невероятни факти от психологията

Вижте тези невероятни факти за това как работи човешкия мозък:

• Любимата ви песен е тази, която ви напомня за емоционално важно събитие в живота. И това се потвърждава от научните изследвания.

• Музиката влияе на вашето решение. Ако по радиото звучи ритмична музика, вие определено ще започнете да карате по-бързо и по-агресивно. Веселата музика наистина може да ви направи по-щастливи, а тъжната - тъжни. Т.е. музиката ви създава настроение, а не вие избирате какво да слушате според настроението си.

• Колкото повече пари харчите за други хора, толкова по-щастливи ставате. Здравият разум диктува, че спечеленото трябва да се харчи за себе си, а биологията изисква от вас да се грижите за семейството.

• За да станете по-щастлив е необходимо да се харчат пари за преживявания, а не за вещи. Отново здравият разум продължава да повтаря: Ако се харчат пари за развлечения, след това ще съжалявате, а вещите може да се използват дълго време. И дълго време ще получавате удоволствие от това. Но истината е, че ние свикваме с новите вещи по-бързо, отколкото си мислим; удоволствието от тях преминава в рамките на няколко дни.

• По-голямата част от днешните деца щяха да бъдат изпратени в психиатрична болница през 1950 г. Около половината от населението на света в момента страда от хронична депресия и синдром на тревожност. Същия процент от хората е зависим от използването на определени психоактивни вещества. Ако стандартите за пращане в психиатрични болници не се бяха променили от средата на XX век, половината от нас сега щяха да бъдат затворени в лудница.

• Някои религиозни практики наистина намаляват стреса. Изследванията показват, че хората, които редовно се молят и медитират, са по-малко податливи на стрес и депресия.

• Парите могат да купят щастие, но само ако печелите 75 000 $ на година. Парите носят удовлетворение толкова дълго, докато те не са достатъчни, за да отговарят на вашите основни нужди. Ако вие сте представител на средната класа, а след това изведнъж сте забогатели, те няма да ви донесат щастие.

• Стресът е заразен. Общувайки с депресивни хора ще се превърнете в един от тях, независимо от събитията, които ви се случват в живота.

• За нашия мозък не съществуват различия между реалния свят и въображаемия. Ако поспите пет часа, но си повтаряте, че добре сте се наспали, това ще проработи и вие ще почувствате прилив на сили.

• Хората на възраст 18-33 години са най-депресирани. Семейство, образование, работа - всичко това предизвиква стрес. Годините, които ние наричаме 'най-добрите', всъщност са най-трудните.

• Умните хора се подценяват, глупавите се надценяват. Това се нарича ефект на Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер.

• Вашият мозък не помни събития от миналото. Той възпроизвежда спомените, като ги 'измисля'. Ето защо показанията на свидетели са ненадеждни. Спомените от живота ви, мозъкът ги видоизменя всеки път, когато се връщате към тях. Ако искате да запазите нещо в паметта си, мислете възможно най-малко за дадено събитие.

• Вашите решения ще бъдат по-рационални, ако мислите за тях на чужд език. Тогава те се основават на логиката, а не на емоциите.

• Ако споделяте плановете си с други, шансовете за изпълнението им спадат драстично. И това не е от завист. Мозъкът не вижда разлика между реалния и въображаемия свят. Веднага чувствате радостта от несбъднатите събития, самоуспокоявате се и се отпускате.

Но мотивацията, вдъхновението, ентусиазма, куражът да изживеем всичко - и успехите, и грешките докрай, идват от споделения опит, от мъдрите думи на някого, преминал през изпитанията на живота.