Мъжете са от Марс, а жените - от Венера

Мъжете са от Марс, жените от Венера, а децата са извънземни, два различни свята, светове, тестостерон и естроген, Джон Грей


Войната за капака на тоалетната чиния

'Кажи ми какво искаш, а не как да го направя' - мъжете и жените говорят на различни 'езици' и са с различно тълкуване на думите.

Мозъкът обработва информацията при половете по различен начин - не хабете излишни нерви в опити да промените невъзможното.

Най-дразнещите за мъжа женски навици

В каквото и развитие на отношенията с половинката да се намирате, има неща, които за мъжа до вас не са особено приятни.

Мъжете са от Марс, а жените от Венера

• Прекалена суета и мотаене. Ако прекаляваш с тези навици, няма как и търпението на любимия човек да не се изпили. Направи жест на разбиране и смали часовете за туткане или си разчети по-добре времето. Бъди симпатична в женските си моменти на 'О, суета', 'О, красота'. Нека бъдат приятни, а не прекалени.

• Прекален контрол. Имате ли нужда да контролирате и да знаете, че неговото внимание е заради 'клещите' и прекомерните ви 'очи навсякъде'. Ще ви е по-приятно да се радвате на обич и внимание, идващи от вътре, а не чрез, не особено красиви женски маниери.

• 'Кудкудякане' по телефона, във Фейсбук, в скайп ... Неспирно сте на телефона и водите не особено смислени разговори. Чатите бясно и забравяте, че са минали 'няколко часа', даже си е време за лека нощ.

• Досадни сте. Непрестанно му звъните, пишете SMS-и, задавате въпроси, опитвате се да сте му забавни, научили сте наизуст какво харесва ..., хиляди вицове ..., изпращате му картинки със сърчица ... и поне сто намигвания между тях, а май накрая се оказва, че си се забавлявате сами. Може би е пресилено. Просто не се натрапвайте.

• Все недоволствате или сте вечната усмивка. Това е неестествено, даже във филмите. Бъдете себе си, може да се окаже, че така са ви харесали и обичали най-силно. И вероятно е така.

• Уважавате само своите навици. Не е много готино, а и е отегчително за всеки човек да е около някой, който изтъква прекалено разни битови навици, например. Ако обичате здравословната храна, не си представяте половинката си като своеобразен ветеран в броенето на всяка хапка и човек, който яде само маруля на закуска, обяд и вечеря ... Е, и в неговите представи не е такава ...

Най-дразнещите за жената мъжки навици

Жената е доста търпелива по природа, но има неща, които за жената до вас не са особено приятни и могат да я накарат да си отиде.

Мъжете са от Марс, а жените от Венера

• Вниманието към жената се подценява. Мъжът забравя, че най-главното за жената е отношението към нея. Защо е така? За жената комуникацията има решаващо значение, а не, както много си мислят, че това са парите, страстният секс или парцалките. Именно с проблеми в общуването започват и грешките, които мъжете правят. Ако жената сама поиска да сложи край на една връзка, тя поема инициативата в свои ръце и има тежки аргументи, за да го направи.

• Мъжът не улавя предупрежденията. Мъж, който е сляп и глух за сигналите, които предупреждават за раздялата, ще загуби завинаги това, което е ценно за него - голямата любов. Не си мислете, че решението е взето набързо, понякога то се подготвя с месеци и години. Подготвената за раздялата жена съобщава решението си спокойно и без излишна истерия – тя не плаче, не се моли, не проси нищо. Мъжът е пропуснал моментът, в който я е наранил, не е забелязал промените, смятал е, че тя е нещо постоянно и за нея, любимата, той няма нужда да се бори. По време на този процес тя е страдала, плакала, чувствала се е сама, опитвала се е да привлече вниманието му, сигурно даже е молила за обич. Накрая е събрала отново себе си и решително иска край на връзката. Това е причинита, която принуждават жената да си отиде, дори и да обича мъжа.

• Не приема уникалността на личността й. Когато една жена усети, че не се интересуват от нея като личност, а само й обръщат внимание като на същество, което е допълнение към мъжкото его, настъпва първото разочарование. Всеки опит на любимата да разговаря и да обсъжда се отхвърля с аргумента, че тя едва ли разбира за какво става дума. Ти не разбираш, ти не знаеш, ти не можеш са най-честите думи, които тя чува. Обидата не може да се опише, наранена е нейната душевност и уникалност на личността й. Тук се слагат на везни любовта и чувството за съхраняване на целостта и достойнството. Мъжът си мисли, че любовта е в основата, но за зрялата жена чувството за самосъхранение е по-силно. Тя възприема отношението на мъжа като заплаха именно на нейната личност.

• Унижението. То се изразява по различен начин и може да бъде както морално, така и физическо. Повишаване на тон, викове и незаслужени обиди, критики, лишени от всякаква аргументация са често срещани. Когато мъжът вдига ръка на жената и й нанася физическа болка, тогава унизителното отношение е в страшна и груба форма. Унижението убива душата, води до безсъние, нервност, затваряне в себе си. Едва ли има нормална жена, която иска да изживее живота си по този начин. Страшно е, ако е замесен и алкохолът. Тогава няма никакво прагматично решение освен ако мъжът сам не осъзнае как погубва и себе си, и жената в живота си.

• Равнодушието. Известно е, че жените по природа са по-емоционални. Не е лишено от логика твърдението, че жените обичат с ушите си – тоест, те искат да чуят, че са обичани. Има и такива, които са наясно, че мъжът им е мълчалив, не обича да говори много, но ги обича. Равнодушието се изразява в игнорирането на жената, в незаинтересоваността да се научи какво мисли и чувства. Жената е като силно и красиво дърво или нежно цвете, което се нуждае от всекидневно обгрижване и обич. Без внимание и обич, тя се чувства отхвърлена и ненужна. Не е достатъчно само да се купи букет цветя или да се покани на заведение един или два пъти в годината.

• Липсата на доверие и ревността. Проявата на съмнение от страна на мъжа, както и ревността му не винаги се дължат на факта, че жената изневерява. Те се крият в липсата на самочувствие у самия мъж, на неувереност в собствените му сили и възможности. Битува мнението, че, ако мъжът ревнува силно, той и обича силно. Не е така, защото ревността във всичките й форми е опасно състояние. То може да се изроди в насилие и грубост. А всичко е започнало само с лека ревност - проверка на телефонните разговори, влизане в e-пощата, следене в социалните мрежи. Квалифициран контрол, който е опасен не само за здравето, но може да застраши и живота. Умната жена е наясно с това състояние, ако пък не е, то не след дълго го разбира.

• Стиснатостта и използвачеството. Жената винаги може да разпознае дали мъжът до нея е щедър, или само се прави на такъв. Тук не става дума за жените, които използват мъжете като дойна крава за задоволяване на своите прищевки и временни капризи. Когато мъжете не са щедри на любов, когато пестят както думите си, така и финансовите си средства, жената се чувства отхвърлена. Всеки мъж, даже и този с най-скромните финансови възможности, може да намери форма и начин да покаже щедростта си. Ако мнимата пестеливост на мъжа се комбинира и с всекидневно използвачество от негова страна, тогава чашата на търпението прелива. Стремежът към пестеливост трябва да бъде взаимен, а не да се пести за сметка на любимата, а някоя друга - любовница или просто приятелка - да се облагодетелства и то за нейна сметка.

Мъжете забравят и една стара азбучна истина. Всяка жена, която наистина обича мъжа в живота й, може да бъде отново приласкана и да бъде върната. Само най-любимата и най-вярната не се връща. Затова е от значение мъжът да не проиграе лекомислено големия си шанс в живота, а да обича и да пази жената до себе си.