Петък 13 - суеверие, символика и мистика

Числото 13 значение, символика, мистика, суеверие, суеверия, фатално, фатална дата петък 13, нещастно, късметлийско, свещено, кармично, нумерология, Кабала, факти, тайни, информация, митове, легенди, трискаидекафобия, трискайдекафобия, тердекафобия, черна котка
Силната мистика, завладяла света


Числото 13 винаги се е възприемало като противоречиво число, за едни то е положително и позитивно, за други негативно и фатално. Едно обаче е сигурно, това число носи сила, символика и мистика.

Днес е петък 13-ти. Тринадесет е особено число, дори и само заради това‚ че почти няма човек‚ който да се отнася към него с безразличие.


Малко предистория

От много време насам числото 13 се възприема от хората като фатална дата, особено, когато е свързано и съвпада с деня петък.

Календар петък 13-ти

Страхът от петък 13 си има име, дори е свързан с фобия и собствено научно название, наречена трискаидекафобия (трискайдекафобия).

Според версия от антични времена числото 12 е съвършено число. 12 са знаците на зодиака, денят и нощта имат по 12 часа, 12 месеца има годината, и 13 е числото, което нарушава стройната система.

Тайната последната вечеря на Спасителя Иисус Христос и 12-те апостоли

То присъства в много религии, учения и митове. Според християнството - 13 души е имало на 'Тайната последната вечеря', тринадесетият бил Юда‚ който по-късно предал Спасителя.

А и Спасителят е разпнат на кръста в петък! Петък е черен, защото в този ден е разпятието на Иисус Христос.

Рицар на кон от Ордена на тамплиерите

Черната слава на 13 започва преди около 700 години, когато се слага край на най-богата и могъщата християнскa военнa организация в Европа - Ордена на тамплиерите.

Войнствените монаси строили пътища и храмове, водели войни. През 1307 година изчезват така тайнствено, както и се появяват. 'Железният крал' Филип ІV нарежда закриването на Ордена на Тамплиерите. В един ден на 13 октомври (петък) те били арестувани, измъчвани и по-късно изгорени от Инквизицията на кладата.

От този момент петък дата 13-и носи славата на фатален ден.

В Рим древните магьосници също се страхували от числото 13. Когато извършвали своите заклинания, те се събирали по 12, тъй като вярвали, че 13-ият присъстващ е Дявола.

Днес най-суеверни са американците. 80 % от многоетажните домове в САЩ нямат 13-и етаж. След дванайсетия следва четиринайсетия.

В болниците и хотелите отсъстват стаите и етажите с номер 13.

Ако съдбата ви застигне във Франция‚ не търсете там къщи с № 13‚ защото такива няма! В нито един тамошен град‚ нито селце!

Емерсон Фитипалди в болид на Макларън М23 - 'Формула 1' 1974 г.

Във 'Формула 1' няма кола с номер 13. Числото е премахнато, след като двама шофьори загиват под фаталния номер.

В България също има много суеверни хора, според които 13 носи нещастие, но все повече стават хората, които твърдят, че това число всъщност им носи щастие.


На другия полюс

В същото време много хора от целия свят смятат, че 13 е щастливото число. 13 дава началото на нов живот.

Маите и ацтеките са вярвали, че числото 13 е свято. В тяхната митология небето се състояло от 13 сфери, в календара им в седмицата имало 13 дни.

В древния Египет 13 символизирало благосклонността на боговете.

Първият пилот пресякъл Атлантическия океан Чарлз Линберг е всъщност 13-ият пилот, който успява да се справи с това предизвикателство. 12 опити преди него завършвали с неуспех.

Френският режисьор Клод Льолуш, за да докаже, че в числото 13 няма нищо зловещо или магическо, всички свои филми започвал да снима на 13 число, а киностудията си нарекъл 'Филм 13'.


Какво казват нумерологията и Кабала

Ако се гледа от чисто нумерологична гледна точка 13 се състои от две цифри - 1 означава началото, а 3 - съвършенството, съвършеният ред и цялото значение на числото 13 е да провокира към ново и промяна.

В Таро, както и в Кабала, число 13 символизира смъртта, но не онази физическата, а тази - израз на духовната промяна и трансформация.

Това число 13 притежава огромна сила и власт, манипулира и издига онзи, който успее да го овладее. В противен случай носи унищожение. Разчиства терена, за да положи основите на нещо солидно и здраво.


13-ти (петък)