Оптични илюзии уникални зрителни измами

Оптична илюзия - видео 01
Наричани също визуални илюзии


Оптична илюзия е характеризирана от визуално възприемани образи, които се различават от обективната реалност и източника на стимула.

Информацията събирана от очите е обработвана в мозъка, за да даде възприемане, което обаче не съответства на физическото измерване.


Не вярвайте винаги на очите си ;)

Има три главни вида оптични илюзии, създадени от очите и мозъка:

Оптична илюзия

• литерални - които създават образи, които са различни от обектите.

• физиологически - ефекти над очите и върху мозъка в резултат на прекомерна стимулация от специфичен тип (яркост, наклон и цвят).

• когнитивни - окото и мозъка правят несъзнавани заключения.


С еднакъв цвят ли са квадрат A и квадрат B (видео)

» Ефектът на тази оптична илюзия е създадена от Едуард Аделсън (Edward Adelson) от Масачузетския технологичен институт. Вижте тази шахматна дъска. Можете ли да повярвате, че квадрат 'A' и квадрат 'B' са в един и същ нюанс сив цвят? Вашите очи и мозък постоянно се опитват да разберат цвета на предметите около вас и по този начин автоматично компенсират сенките. Само сянката на цилиндъра ви кара да възприемате двете полета като различни, тъй като квадрат 'A' е извън, а квадрат 'B' е в сянката. Вижте за доказателство голямо изображение на картинката и нагледно видео към илюзията най-горе.


Има ли черни точки между квадратите

» Всички точки в показаната решетка са бели. Някои от тях обаче със сигурност ви изглеждат черни. Опитайте се да съсредоточите поглед върху някоя от черните точки и ще видите, че тя няма да остане такава. Все още не е разгадано как мозъкът ни се подлъгва по тази зрителна измама. Защо тази илюзия работи все още е загадка.


Вижте как се 'появява' зелена подвижна точка

» Виждате окръжност от виолетови точки. Всяка от тях изчезва в определен ред, като движение в кръг. Концентрирайте погледа си в кръстчето и ще видите как виолетовите точки изчезват. Ако го направите правилно, ще може да видите че зелена точка се движи. Ако продължите да гледате, всички виолетови точки ще изчезнат и движещото се празно поле ще се превърне в зелена точка - само тя ще остане да се се движи.


Красиви ли са тези 3 момичета като се обърне снимката

» Снимка на три 'хубави' жени (момичета), обърната наопаки? Истината е, че жените (момичетата) съвсем не изглеждат толкова добре, колкото ни се е сторило ... Ако не вярвате - обърнете монитора или вижте следващата снимка с нормална позиция на 'красавиците'.


Кой е джуджето и кой великана

» Тези хора, които си подхвърлят топката, не са джудже и великан, които си сменят ролите. Всъщност са с еднакъв нормален ръст, но се намират в стая, чиито задна стена и таван са изкривени по начин, който създава визуалната заблуда. Когато си разменят местата, при разминаването им се вижда, че са с почти еднаква височина.


Успоредни ли са хоризонталните сиви линии

» Това е известната илюзия 'Cafe Wall' открита и развита от Ричард Грегъри (Richard Gregory) на кафе в Бристол, Англия. Въпреки че сивите линии под и над редовете с квадратите изглеждат наклонени, те всъщност са абсолютно хоризонтални и успоредни една на друга. Поставена е и снимка от перфектни бели и черни квадрати. Убедете се сами. Можете да проверите с линия или с лист хартия.


Превърнете знаменитостите в грозни като жаби

» Вижте как периферното зрение и нашия мозък си играят със съзнанието ни и създават нереални образи (изображения). Тази нова и странна илюзия превръща красивите хора и знаменитости в грозни като жаби надничащи през лед. Тя спечели второ място на конкурса 'Best Illusion' 2012 година. Не забравяйте да държите очите си на кръста в центъра, за да 'видите' ефекта 'Flashed Face Distortion Effect'.


Шоколад който никога не свършва (видео)

» Как да си направим шоколад от ... нищото. Възможно ли е това? В своя блог Мариано Томатис (Mariano Tomatis) първи доказва, че е. Как? Благодарение на т.нар. 'Парадокс на Къри'. Илюзионистът Пол Къри е измислил, още през далечната 1953 година в Ню Йорк, как да си правим шоколад и да не му позволяваме никога да свърши. Той е успял да разгадае въпрос от жизнена важност за всяка жена.


Накарайте балерината да се завърти наобратно

» Възможно ли е да видите силуета на тази млада танцьорка как се завърта и в двете посоки. Опитните наблюдатели могат да променят въртящата се посока, когато пожелаят. За осталите е втората анимирана картинка с двете й колежки - балерината може да се върти по посока на часовниковата стрелка, но може да започне да се върти и наобратно. Всичко зависи от това дали преди това сте се съсредоточили в колежката ѝ отляво или отдясно.


Ключ за оригинален пъзел от 12 мъже 'спортисти' как стават 13

» При прехода на подвижните части не се създава или унищожава част на изображението. Илюзията работи, защото тя измества пиксели, а не мъжете. Единственото място, където съществуват мъжете е в нашето възприятие. Изображението е с ниска резолюция, която позволява илюзионистът да ползва трикове, които няма да работят при висока.


Еднакви по размер предмети и фигури изглеждащи 'различни'Неподвижни картини, които като се вгледате се 'движат'